Blogs

Blog: Een dag uit het leven van een Commissioning Engineer!

09-11-2018

Een junior Commissioning Engineer. Wat houdt dat eigenlijk in? Binnen het team van Menting Energietechniek werken we met twee commissioning engineers. In deze blog omschrijft Jeroen van Eckeren meer over zijn functie en ervaringen.

De werkzaamheden
Het veiligstellen van trafo/lijnvelden secundair, ondersteunen van de aannemer en inbedrijf stellen van secundair gerenoveerde velden in een project.
Je begint de dag met jezelf inschrijven op het hoogspanningsstation zodat mensen weten dat je aanwezig bent. Vervolgens neem je samen met het team de werkzaamheden door of tref je voorbereidingen. Meestal werk je op kantoor op locatie, om documenten te bestuderen of om testen voor te bereiden. Je kijkt dan of dat wat gewenst is, op tekening klopt en mogelijk is, anders moeten er aanpassingen worden verricht.

Doel
Wat is nu eigenlijk het doel van dit project? Simpelweg, de oude installatie wat al tientallen jaren zijn dienst heeft bewezen, moet vervangen worden door een installatie van deze tijd. Het werkt nog wel, maar zit aan het einde van de technische levensduur. De nieuwe installatie bestaat uit geavanceerdere beveiligingen en een veldbesturingssysteem. Dit geeft meer overzicht en betrouwbaarheid. Het onderstation wordt hierdoor weer een stukje meer “smart”.

Oude en nieuwe beveiligingsrelais
Ieder station is weer net iets anders. Dit is een overblijfsel uit het verleden. Vroeger waren er veel meer netwerkbedrijven, ongeveer één per provincie. Deze bedrijven hadden allemaal een eigen filosofie over hoe het net er uit moest zien en hoe deze moest worden beveiligd. Daarom zijn er veel verschillende soorten beveiligingen en verschillende generaties. Voordeel van de nieuwe elektronische relais is dat deze meer functies hebben dan de oude mechanische relais. Bovendien hoeven deze relais ook minder vaak getest te worden omdat ze langer nauwkeurig blijven. Bij de oude mechanische relais worden de veren slap waardoor ze onnauwkeurig worden. Deze stellen we dan opnieuw af. De elektronisch relais hebben dit probleem niet maar als deze een storing heeft, moet je soms lang zoeken in de software wat er eigenlijk fout is omdat de relais zo uitgebreid en complex zijn.

Uitdagingen van een commisioning engineer
Thijmen vertelt over de uitdagingen van zijn functie: “werken in de hoogspanningstechniek vind ik erg leuk om te doen. Als er bij het testen iets niet blijkt te kloppen vind ik dat stiekem toch wel het leukst. Dan moet je gaan zoeken, daar zit de echte uitdaging. Je kan lang niet altijd zomaar zien wat er fout gaat. Er zijn geen flitsen of vonken en toch moet je er achter komen wat er mis gaat. De grootste uitdaging in mijn werk vind ik dat er geen dag hetzelfde is. Het is standaard dat er niets standaard is. Bij elk onderstation moet je analyseren hoe de velden secundair zijn opgebouwd. Analytisch denkvermogen en nauwkeurigheid zijn dus belangrijke competenties voor de functie.”

Werken bij Menting Energietechniek
Junior Commissioning Engineer, Jeroen van Eckeren, werkt momenteel ruim een jaar bij Menting Energietechniek. Hij heeft het erg naar zijn zin. “Je kunt snel schakelen en krijgt de vrijheid om mee te denken. Bovendien is er specifieke kennis aanwezig waardoor je echt een specialist wordt in het vak.”

“Ik vind de kleinschaligheid erg prettig omdat je geen nummer bent. Er is 1:1 contact en er is ruimte voor individuele inbreng.” – Jeroen van Eckeren, Junior Commissioning Engineer

De toekomst van de hoogspanningstechniek
Door de energietransitie gaat de energie in twee richtingen. Hier is ons hoogspanningsnet van oudsher niet voor gebouwd. De hoogspanningstechniek zie ik volop in beweging komen om te zorgen dat het hoogspanningsnet deze nieuwe ontwikkelingen aan kan. De beveiligingswerkzaamheden zullen naar mijn idee blijven bestaan. We zullen altijd het hoogspanningsnet moeten blijven beveiligen tegen te grote stromen. Computers zijn namelijk het minst betrouwbare onderdeel en worden steeds meer gebruikt. De huidige moderne beveiligingsrelais gaan zo’n 20 jaar mee en moeten vervolgens vervangen worden. Het is van belang dat de netbeheerders mee gaan met nieuwe ontwikkelingen (bron: hoogspanningsnet). Met de komst van duurzame energie wordt er nagedacht over nieuwe vormen van energie. Dit zie ik als een kans voor de hoogspanningstechniek om daarin verder te innoveren!

Vacature Commissioning Engineer
Heb je interesse om te werken bij Menting Energietechniek? Bekijk dan hier de vacature als commissioning engineer. Wij groeien hard en zijn daarom op zoek naar versterking van ons team! Stuur je CV en motivatie naar mandy@menting-et.nl

Bronvermelding: interview Jeroen van Eckeren en hoogspanningsnet.com


Blog: Menting Energietechniek bestaat 9 jaar!

01-02-2018
Vandaag, 1 februari 2018 bestaat Menting Energietechniek 9 jaar! De jaren zijn voorbij gevlogen en het wordt tijd om terug te blikken op de ontwikkelingen binnen ons bedrijf. Wij zijn ontstaan vanuit het idee om de theorie en de praktijk dichter bij elkaar te brengen.

“Ik werk graag met “de voeten in de klei” waarbij hard werken wordt beloond, Erik Menting.”

In dit artikel is Erik geïnterviewd en op basis daarvan is het artikel geschreven.

Geld verdienen met garagedeuren
In mijn jeugd was ik al bezig met ondernemen. Het begon met het plaatsen van garagedeuren. Op vrijdag en zaterdag kwam ik bij de mensen thuis om deuren te plaatsen. Vanaf dat moment wist ik dat ik later een eigen bedrijf wilde starten. Een jongensdroom die in vervulling is gegaan.

Van idee naar ZZP-er
Menting Energietechniek ben ik begonnen als ZZP-er en inmiddels zijn we gegroeid naar een echte onderneming met personeel en een bedrijfspand. Voordat ik met mijn bedrijf begon, heb ik in loondienst gewerkt als specialist beveiligingen bij de netbeheerder Essent. Op een gegeven moment kwam er een door de overheid opgelegde netsplitsing, waarbij mijn afdeling opgesplitst werd. Een gedeelte van mijn collega’s ging naar de regionale netbeheerder Enexis en de rest naar de landelijke netbeheerder TenneT. Ik merkte dat er behoefte was aan jonge specialisten met kennis van de secundaire systemen. Door de splitsing was er echter een tekort aan personeel bij beiden partijen. Daardoor ontstond bij mij het idee om mezelf buiten beide netbeheerders te plaatsen en me als freelancer te laten inhuren, daar waar de behoefte lag. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel en vanaf dat moment begon de start van Menting Energietechniek.

Ontwikkelingen van het ondernemerschap
Het ondernemen vind ik heerlijk om te doen! Elke dag is anders, je komt bij verschillende bedrijven, de vrijheden die je hebt en ideeën die je zelf kunt verwezenlijken. Kenmerkend van het ondernemen vind ik het stellen van doelen. Een ondernemer stelt continu nieuwe doelen en legt de lat daarmee steeds hoger. Hierdoor word ik uitgedaagd en haal ik het beste uit mezelf. De andere kant van de medaille is dat je continu moet zoeken naar een goede werk en privé balans. Dat is wel eens lastig. Ondernemen doe je met je hele gezin, omdat je er veel tijd mee bezig bent. Gelukkig heb ik een fijne stabiele thuisbasis waarbij ik veel ondersteuning heb van mijn team en partner die hard meewerken in het bedrijf. Voor hobby’s zoals mountainbiken en het bouwen van carnavalswagens heb ik echter geen tijd meer. Toch weegt dit niet op tegen het plezier dat ik elke dag opnieuw ervaar in mijn werk. Ik ben dan ook trots op waar we nu staan met het bedrijf. De afgelopen negen jaar zijn er volop ontwikkelingen geweest waardoor we enorm gegroeid zijn:

 • Na zes jaar ondernemen heb ik in 2015 besloten om te groeien waardoor ik de eerste werknemer, Roel Kroon heb aangenomen als Commissioning Engineer. Inmiddels bestaan we uit een team van vijf mensen met twee Commissioning Engineers: Jeroen van Eckeren, Tim Verhappen en Office Manager Mandy Manders.
 • In samenwerking met Liandon hebben we de Training Hoogspanningstechniek ontwikkeld die we momenteel bij een aantal grote netbeheerders verzorgen
 • Een E-learning pakket ontwikkeld voor de training Hoogspanningstechniek.
 • Opbouw van ons trainingscentrum voor de middenspanning in Kelpen-Oler

Groei door teamuitbreiding
Nadat ons team is uitgebreid merkte ik dat er als ondernemer een omslagpunt kwam binnen Menting Energietechniek. Je draagt de verantwoordelijkheid voor medewerkers en beseft dat je daarmee een impact hebt op gezinnen. Om te groeien als bedrijf was dit een belangrijke proces. Ik wilde graag een team van slimme technici die elkaar versterken en daardoor groeien in hun vakkennis. Op deze manier kun je meer klanten bedienen en wordt je gezien als een professioneel bedrijf. Dat is gelukt! In de praktijk merkte ik ook dat het fijn was om sparringpartners te hebben en samen naar een doel te streven. De beste kwaliteit leveren voor klanten en de groei van Menting Energietechniek voortzetten. Hierdoor kreeg ik ook meer zeggenschap over het lesmateriaal bij klanten. Ze zien je als serieuze business partner waardoor ideeën beter worden gewaardeerd.

Doelstelling over 10 jaar
Uiteraard staat Menting Energietechniek niet stil en hebben we als doelstelling om over een aantal jaar een team van tien medewerkers te hebben, waarbij we ons specialiseren hoogspanningstechniek. Mijn ultieme doel is dat netbeheerders ons direct weten te vinden al het gaat om kennis binnen de hoogspanningstechniek en secundaire testwerkzaamheden. Ook het opleidingscentrum in Kelpen-Oler moet tegen die tijd voldoende bezettingsgraad hebben. Mijn intentie is dat naast het verrijken van kennis van de deelnemers deze ook met plezier de lessen volgen.

Interactief leren
De ervaringen van deelnemers aan de training Hoogspanningstechniek zijn erg positief. Lesdagen zijn niet alleen leerzaam maar ook leuk, het is niet saai. Hier en daar worden er grapjes gemaakt en we delen voorbeelden uit de praktijk. Door de afwisselende werkvormen van beeldmateriaal, e-learning, casussen en theorie blijft het energie niveau hoog in de groep. Dit zorgt ervoor dat de lesstof beter blijft beklijven.

Bekijk hieronder het filmpje waarin ik toelichting geef over de training Hoogspanningstechniek.

Werken met een technisch hart
Menting Energietechniek groeit nog steeds. Zowel de trainingen als de vraag naar commissioning engineers bij de grote netbeheerders. Daarom zijn wij op zoek naar extra personeel.

“Werken bij Menting Energietechniek betekent werken in een bedrijf dat landelijk opereert met een met een technisch hart en een Kempische mentaliteit!” – Erik Menting, eigenaar Menting Energietechniek.

Je krijgt bij ons de kans om jezelf te ontwikkelen op zowel persoonlijk vlak als vakinhoudelijk. Door de korte lijnen ben je actief betrokken bij het bedrijf en krijg je veel verantwoordelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om één dag les te geven en vier dagen te werken als commissioning engineer bij een opdrachtgever. Wij bieden uitdagend werk met veel vrijheid voor hoger opgeleiden in de hoogspanningstechniek! Je haalt dan ook veel plezier uit het oplossen van complexe vraagstukken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden binnen ons bedrijf? Bekijk dan hier onze vacature als commissioning engineer.

Bronvermelding: interview Erik Menting op 1 februari 2018

 


Blog: Waarom was er een stroomstoring in Culemborg?

16-12-2017
Een apache helikopter van Defensie is op de avond van 13 november tegen een hoogspanningslijn gevlogen. Het betreft een uitloper, de 50kV hoogspanningslijn die Culemborg en omstreken van stroom voorziet. De verbinding viel uit en bijna 25.000 aansluitingen zaten urenlang in het donker. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en was er alleen materiële schade. De monteurs waren snel ter plaatse om het probleem op te lossen en de hoogspanningsstations opnieuw in bedrijf te nemen. In deze blog leg ik uit waarom veilig werken in de hoogspanningstechniek belangrijk is. In deze blog licht ik toe hoe deze storing tot een uitval heeft geleid.

Allereerst is er een verschil tussen laagspanning en hoogspanning. Er zijn natuurkundige effecten die bij laagspanning te verwaarlozen zijn en pas echt optreden boven een bepaalde spanning. In dat geval wordt gesproken over hoogspanning. In de definitie van hoogspanning ligt de grens op 1000 V wisselspanning en 1500 V gelijkspanning. Bij hoogspanning is het niet noodzakelijk om contact te maken met een geleider die onder spanning staat, om stroom door het lichaam te krijgen. Bij het naderen van een spanningvoerende geleider kan de spanning een afstand door lucht overbruggen. Dit komt doordat de elektrische veldsterkte hoger wordt dan de isolatiewaarde van de lucht. Hoe hoger de spanning, des te hoger de overslagafstand. In de NEN 3840 houden we bij een 10kV installatie rekening met een afstand van 12 cm en bij een 380kV installatie een afstand van 2,5 meter.

De verbinding van de hoogspanningslijnen in Culemborg is een zogeheten uitloper: een hoogspanningslijn die niet in een ringconfiguratie is opgenomen. Zo’n verbinding is zelf meestal dubbel uitgevoerd, zodat een uitloper bij normale bedrijfsvoering niet tot problemen leidt. Maar als de gehele verbinding wordt geraakt en beide circuits buiten dienst vallen, dan is er geen alternatief. Het resultaat is dat bij wijze van spreken, de stekker uit Culemborg wordt getrokken.

Wat betreft de stroomstoring was deze snel verholpen. Om ongeveer kwart over één ‘s nachts werd gemeld dat iedereen weer spanning had. De helikopter had alleen de bliksemdraden tussen twee masten geraakt. Op deze manier ontstond er kortsluiting maar zijn er geen masten ingestort. Door de bliksemdraden te herstellen kon het probleem worden opgelost.

In de hoogspanningstechniek is het van belang om veilig te werken om materiële en menselijke schade te voorkomen. Er kunnen gewonden vallen, maar er kunnen ook stroomstoringen ontstaan. Om veilig te werken is het belangrijk dat je volgens procedures werkt en bewust bezig bent met de veiligheid. Voordat je begint met werken, is het van belang om de LMRA procedure te volgen. Dit is een Laatste Minuut Risico Analyse. Indien uit deze analyse blijkt dat je veilig kunt werken, start je pas de werkzaamheden.Wanneer je ruime tijd in de hoogspanningstechniek werkt, heb je veel praktijkervaring opgedaan. Met de cursus Hoogspanningstechniek blijft ook je theoretische kennis up-to-date. Hierdoor besef je nog beter wat de achterliggende gedachte is van je werkzaamheden en kun je risico’s beperken. Menting Energietechniek biedt daarom de cursus Hoogspanningstechniek aan. De opbouw van het elektriciteitsnet wordt besproken, het verschil tussen primaire en secundaire componenten en de toekomst van het elektriciteitsnet. De training is gedeeltelijk via E-learning te volgen en gedeeltelijk via face-to-face bijeenkomsten. Wil jij jouw vakkennis binnen de hoogspanningstechniek op peil houden? Meld je dan aan voor de training Hoogspanningstechniek via: info@menting-et.nl en kijk hier voor meer informatie.

Bronvermelding: www.hoogspanningsnet.com en www.nos.nl


Blog: E-learning, toekomst of utopie in de Hoogspanning?

15-10-2017
Blended Learning is upcoming. Een moderne manier om in je eigen tijd nieuwe kennis op te doen en online te leren. E-learning is een onderdeel van Blended Learning. Menting Energietechniek verzorgt de training Hoogspanningstechniek aan de hand van E-learning modules. Ik ben docent Elektrotechniek en beveiligingsspecialist en verzorg de trainingen.

“De huidige generatie is veelal visueel ingesteld, waardoor deelnemers de lesstof beter onthouden met E-learning. Binnen de hoogspanningswereld zijn wij een van de weinige die de trainingen op deze manier geven, waardoor we uniek zijn in deze manier van les geven.” – Erik Menting

Tijdens de fysieke bijeenkomsten doorlopen we de kennismodules. Het voordeel van E-learning is dat leerlingen de modules online doorlopen. De basiskennis is dan op gelijk niveau en we kunnen hierna meteen starten met de verdieping van de training. De verschillende werkvormen en de praktijkgerichte theorie maken de training krachtig.

De voorbeelden in de lessen zijn gebaseerd op praktijkervaringen. Op deze manier kunnen de deelnemers zich beter inleven in de praktijksituatie. Tijdens het proces van leren is er bepaald gedrag van mensen te herkennen volgens de leerstijl van Kolb:

 • Doener. Combinatie van experimenteren en concreet ervaren, ze willen zo snel mogelijk in de praktijk aan de slag. Vooral gissen van antwoorden.
 • Dromer. Concreet ervaren en reflectief observeren, ze willen graag zelf meemaken hoe iets in de praktijk te werk gaat. Vooral zichzelf identificeren met het antwoord.
 • Denker. Combinatie van reflectief observeren en abstract conceptualiseren. Zij kunnen goed redeneren en zijn graag intellectueel bezig.
 • Beslisser. Actief experimenteren en abstract conceptualiseren. Zij nemen initiatief en durven beslissingen te nemen.

Om te bepalen welke methode van leren past bij de persoon zijn er verschillende gedragsstijlen bekend binnen de didactiek. Elke leerling doorloopt een aantal fasen om de theorie te kunnen onthouden. Het denkmodel van Kolb gaat uit van vier soorten leerstijlen:

 • Concreet ervaren (feeling)
 • Waarnemen en overdenken (watching)
 • Abstracte begripsvorming (thinking)
 • Actief experimenteren (doing)

Blended learning is een combinatie van online leren en contactonderwijs waarin deze gedragsvormen tot uiting komen. E-learning vormt daar een onderdeel van. Het unieke van deze manier van leren is met name de face-to-face aanpak en de online lesmethoden. De leerstijlen van Kolb komen een voor een aan bod tijdens de training. Tijdens de bijeenkomsten beginnen we namelijk met praktijkervaringen (feeling). Daarna maken we gebruik van beeldmateriaal zodat leerlingen ook filmpjes en afbeeldingen kunnen bekijken (watching). Dit versterkt het cognitief leervermogen van de leerling doordat de huidige generatie visueel de lesstof beter onthoudt. Vervolgens kan de stof worden getoetst door middel van toets vragen die verwerkt zijn in de E-learning (thinking). Tot slot wordt de kennis en ervaring van de lessen toegepast in het werkveld (doing).

E-learning ondersteunt de theorie van de lessen die Menting Energietechniek verzorgt. Daarnaast is er de mogelijkheid om direct feedback te geven na een gemaakte opdracht of toets. Na afloop ontvangt elke leerling een certificaat als bewijs van deelname. Er worden veel eisen gesteld voor het werken in de hoogspanningstechniek en dit wordt geborgd door het hanteren van een aanwijzingsstructuur. Tegenwoordig wordt er bij veel bedrijven streng getoetst op veiligheid. Daarom is deze training bij een aantal bedrijven zelfs verplicht gesteld.

Gedurende de opleiding Hoogspanningstechniek wordt er stil gestaan bij de toegepaste componenten, functies van hoogspanningsstations. De netconfiguraties, aardingsconcepten en er wordt een verbinding gelegd met de praktijk. Tot slot wordt er met een knipoog ingegaan op de toekomst van de Hoogspanningstechniek.

“Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met E-learning in de techniek. Laat gerust een reactie achter, dan kom ik graag met je in gesprek. – Erik Menting”

Wil je graag leren en werken in de hoogspanningstechniek? Dan is deze opleiding ideaal om te combineren naast je baan. Wij verzorgen de opleiding op diverse locaties in Nederland. Klik hier voor meer informatie.

Bronvermelding: hoogspanningsnet.com; blededlearning.org; thesis.nl